Pyometra ili gnojna upala maternice

Gnojna upala maternice, nastaje zbog mijenjanja ph sluznice maternice (zbog hormonalnog disbalansa) i ona gubi prirodnu zaštitu. Bakterije ( koje se fiziološki nalaze u lumenu maternice) se počinju umnažati i nastaje upala. Postoje 2 tipa gnojne upale maternice: otvoreni ,kada životinja ima iscjedak iz vagine  i zatvoreni kada se gnoj nakuplja unutar lumena maternice.

Vlasnici primijete da životinja češće pije i mokri, a kod otvorenog tipa i iscjedak iz vagine. Potrebno je što hitnije dijagnosticirati bolest.Mi smo nedavno imali zatvoreni tip pyometre, što je opasnije stanje, jer se gnoj nakuplja i ne istječe van.

Ukoliko se na vrijeme ne reagira, maternica može perforirati (puknuti), i taj gnoj se razliti po unutrašnjosti trbušne šupljine. Na sreću to se rijetko događa.Kujica koja je došla kod nas sa zatvorenim tipom pyometre ,nakon pregleda, ultrazvuka i krvnih pretraga  je operirana .Odstraniena je maternica u cijelosti. Zahvaljujući dr. Darku kujica je sada dobro, vesela i zdrava :)!

Gore na slici vidite oba roga maternice ispunjena gnojnim sadržajem.