Nabavili ste novog mačića i što sad?

Ljupke i nježne,ali ipak mace su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života. Kad dođe u vaš dom, pustite mačića da istraži novi životni prostor, novo mjesto za spavanje, wc s pijeskom. Ponudite mu hranu (po mogućnosti koju je jeo do dolaska u novi dom, a najbolji izbor su super premium hrane) , vodu i budite strpljivi dok ne nađe mjesto koje mu najbolje odgovara za odmor. Mačke su po prirodi vrlo čista bića, ali novom mačiću morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. Kutiju s pijeskom za mačke postavite na lako dostupno mjesto, koje nije blizu zdjelica s hranom, te ga redovito čistite. Ne dozvolite da ga se uznemirava i tretira kao igračku. U ovoj fazi bit će pod stresom jer je u novoj sredini, bez majke, braće i sestara. Stoga ga nježno mazite, pripremite mu topli ležaj i mekanu igračku.

Tijekom ovog perioda očistite ga od vanjskih i unutarnjih parazita. Najčešći paraziti u mačića su oblići iz roda Toxocara. To su crvići bijele boje, dužine 5-10 cm, koje mačić, ako je velika invazija može čak i povratiti. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje mladog organizma. Kod mačića invadiranih navedenim parazitima često se uočava okrugli, napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se uklonili uvjeti da jajašce postane invazivno. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenositelji nekih vrsta crijevnih parazita.

Nakon što se mačić uklopio u novu sredinu slijedi onaj neugodni dio: prvi posjet veterinaru i cijepljenje protiv mačjih zaraznih bolesti. Mačje zarazne bolesti su česte, opake, većinom i smrtonosne, ali jako rijetko ih dijagnosticiramo sa 100% sigurnošću jer se klinički znakovi isprepliću. Ljudi nabavljaju mačke (za koje ne znaju da li su zaražene ili ne) i ako doma imaju još mačaka nastaje problem, ne odmah, ali s vremenom (jer za neke bolesti je dugačko vrijeme inkubacije). Najčešće mačje zarazne bolesti su: zarazni rinotraheitis, panleukopenija, leukemija mačaka, zarazni peritonitis i FIV (mačji virus imunodeficijencije, tzv. mačja sida), poslijednje 3 su smrtonosne.

Mačiće bi prvenstveno trebalo testirati na mačju leukemiju i mačji virus imunodeficijencije. Obje bolesti uzrokuju virusi koji napadaju bijele krvne stanice, a koje su odgovorne za stvaranje imuniteta. Kada potvrdimo da maca nije nositelj virusa, tek onda ih cijepimo, jer ako mace u sebi nose jedan od ta dva virusa (ne mali broj ih nosi i oba) onda ih ne cijepimo jer organizam ne može stvoriti protutijela.

Najčešće FIV (feline immunodeficiency virus,tzv. mačja sida) pozitivne životinje su stariji mačci koji idu van. Virus se prenosi krvlju (ugriz, ubod), sjemenom i sa majke na mačiće. Bolest je raširena po cijelom svijetu (naša testiranja pokazuju da je rasprostranjena na cijelom riječkom području). Klinički znakovi bolesti su nespecifični i variraju od čestih upala prednjih dišnih puteva, upala desni, učestali proljevi i povraćanja kao i upale mokraćnih puteva.

Leukemija mačaka (FeLV) je virusna zarazna bolest koja se najčešće očituje stvaranjem zasebnih tumora u različitim dijelovima tijela. Virus se širi kontaktom (slinom ili nosnim iscjetkom), najčešće kod mačaka koje jedu/piju iz istih zdjelica. Također se prenosi urinom, izmetom, zrakom, tijekom parenja, graviditeta i mlijekom na mačiće. Leukemija mačaka je proširena po cijelom svijetu, a najčešće se zaražavaju mužjaci, starosti između 1-6 godina starosti koje žive vani. Ovisno gdje se virus najviše umnaža ovisiti će nam i klinička slika koja varira od anemije, leukemije, novotvorine (po različitim organima), dišnih poremećaja (rinitis,bronhitis, pneumonia), probavnih smetnji (povraćanje, proljevi- ako je mačka zaražena još i sa virusom panleukopenije što nije rijedak slučaj onda će nam dominirati ovi simptomi), glomerulonefritis…

Vlasnik prvo što primijeti nespecifične znakove: mačka ne jede, polako gubi na težini, mirnija je nego obično.Na osnovi kliničkih simptoma ne možemo točno dijagnosticirati ove bolesti. Za to je potrebno maci izvaditi par kapljica krvi, i za 15 tak minuta, pretraga je gotova. Mi u ambulanti koristima IDEXX FIV/FeLV (https://www.idexx.com/en/veterinary/snap-tests/snap-fivfelv-combo-test/).

Liječenje obje bolesti je simptomatsko, ali uz pravilan nadzor i savjetovanje sa veterinarom, životni vijek se dosta produži.

Zarazni rinotraheitis je također virusna zarazna bolest i to najčešće mačića (mačići sa otečenim očima i iscjetkom iz nosića), koja se prenosi sa kontaktom. Kliničke znakovi ove zarazne bolesti su: kihanje, kašljanje, iscjedak iz očiju, nosića, koniunktivitis, a kod zapostavljenih slučajeva i upala pluća.

Panleukopenija mačaka je jako zarazna virusna bolest koja se prenosi kontaktom, ali i preko predmeta. Značajni simptomi su visoka temperatura, anemija, povraćanje, klonulost, proljev (često krvav) i naravno panleukopenija (smanjen broj svih vrsta bijelih krvnih stanica). Bolest karakterizira visoka smrtnost.

Zbog navedenih razloga mace bi trebalo nakon testiranja na FIV i FeLV cijepiti protiv zaraznih rinotraheitisa (Calicivirus i herpes virus), panleukopenije i leukemije mačaka.

Sa 2 mjeseca mace se cijepe protiv rinotraheitisa i leukemije, nakon tri tjedna to se cjepivo ponavlja, a tri tjedna iza cijepe se protiv leukemije. Naravno, tijekom tog perioda mace bi trebale biti u kući ili kada izlaze van biti pod nadzorom vlasnika. Cijepljenje se ponavlja nakon godinu dana.. I na kraju, posvetite trenutke slobodnog vremena za svog novog člana obitelji.