Fizikalna terapija

…koristi se sve više u današnjoj veterinarskoj medicini i dio je svakodnevne terapije. Uglavnom se radi tijekom procesa oporavka nakon ortopedskih operacija, ali i kod neuroloških oboljenja, u cilju poboljšanja općeg stanja organizma i u liječenju bolnih stanja.

Najčešći oblici fizikalne terapije su: masaža, hidroterapija, elektroterapija, terapija ultrazvukom, krioterapija i akupunktura.

Masaža je najstariji oblik fizikalne terapije i ljudi su je odavnina koristili – u početku su tako liječili konje. Danas se masiraju i psi, mačke, kunići i mnogi drugi ljubimcia… Tijekom masaže cijelog tijela, ili samo dijela istog, životinja mora biti opuštena. U Ambulati NJUŠKA obično provodimo terapiju masaže prije ili nakon elektroterapije, jer opušta životinju, poboljšava joj protok krvi i limfe te smanjuje bol u mišičima i opušta ih.

Hidroterapija se provodi pomoću vode. Naši pacijenti imaju sreće jer živimo u primorskom kraju i more je u ljetnim mjesecima savršeni medij za hidroterapiju. U vodi tijelo više nije toliko teško, stoga se smanjenje opterećenje tjelesne težine na ekstremitete i kralježnicu i omogućava bolju pokretljivost zglobova. Idealno kod ortopedskih oboljenja, kao priprema za operativni zahvati i tijekom oporavka nakon istog te kod neuroloških problema…

Povećanjem temperature tkiva smanjuje se mišićni spazam, potiče regeneracija tkiva (rastezljivost kolagenog tkiva i remodeliranje kolagenih niti) i smanjuje osjećaj boli. Primjenom pulsne tehnike izbjegava se zagrijavanje tkiva što nam omogućava primjenu ultrazvuka i kod akutnih ozljeda tkiva. U Ambulanti NJUŠKA ultrazvučnu terapiju uglavnom koristimo kod oštećenja mišića, ligamenata i tetiva, kao i kod bolesti zglobova (artroze) i kralježnice, ukočenosti, ograničenog kretanja te za poticanje krvne i limfne cirkulacije.

Galvanskom, direktnom i izmjeničnom strujom (TENS i interferencija) pobuđujemo živčana vlakna i primarno koristimo za smanjenje boli (analgetički afekt), za mijorelaksaciju i u cilju postizanja antiedematoznog učinka… Ovaj oblik terapije često koristimo u Ambulanti NJUŠKA, jer su rezultati brzo vidljivi; terapiju analgeticima znatno smanjujemo ili u potpunosti ukidamo.

Površinsko djelovanje topline ili hladnoće (krioterapija) na organizam kod akutnih i kroničnih stanja – koristimo u cilju zagrijavanja i pripremanja mišića, ligamenata i tetiva za vježbu, kao priprema lokalnoj elektrostimulaciji i masaži i kod kroničnih artritisa… Krioterapiju koristimo i kod trauma, postoperativnog oporavka ili kod akutnih artritisa.

Drevna kineska metoda liječenja – tanke igle zabadaju se u točno lokalizirane točke na koži (akupunkturne točke). Primjenjuje se kod mnogih oboljenja lokomotornog, živčanog i mokraćno-spolnog sustava, bolesti kože, probavnog i dišnog sustava. Ova se metoda koristi kod svih vrsta životinja.

Vlasnici kućnih ljubimaca ponekad sumnjaju u uspjeh fizikalne terapije, ali kada jednom započnemo terapiju i oni vide da se stanje i raspoloženje njihovog ljubimca mijenja na bolje, postaju i oni pobornici ovakve vrste liječenja, pa nakon konzultacije s veterinarom i oni sami mogu kod kuće primjenjivati neke od metoda fizikalne terapije kao što je masaža ili neke od terapeutskih vježbi koje im mi pokažemo.